»Informacija, ki se ne deli, je izgubljena !«

Zatorej je bistvo te strani usmerjeno predvsem v medalje in odlikovanja nemških oboroženih sil v obdobju Tretjega Rajha.


Prikazane so medalje, odlikovanja in oznake določenih enot, ki so sestavljale tisto Nemško vojsko, ki je vzbujala strah in trepet v vojni Evropi. Predstavljene so karakteristike posameznih odlikovanj, informacije o številu podelitev, načinu izdelave, torej tiste pomembne informacije, ki so ključne za vsakega zbiratelja, navdušenca ali samo opazovalca.

Na tem mestu je pomembno dejstvo, da je stran izključno nepolitičnega značaja. Uporaba, prikaz in opisovanje simbolov Tretjega Rajha ne sme biti razumljeno kot podpiranje politične ideje Tretjega Rajha ali nemškega nacionalsocializma – nacizma.
Stran in njen značaj pa je vsekakor namenjena poštenemu in objektivnemu preučevanju zgodovine in eksponatov Tretjega Rajha.

Preučevanje, ki ga stran spodbuja, pomeni dvoje. V prvi vrsti spoznavanje zgodovinskih dejstev in zgodovine same, v drugi vrsti pa spoznavanje in razumevanje nešteto zgodb pogumnih mož, ki so se borili za svojo državo z enim samim ciljem – živeti in preživeti.

Raziskovanje neskončnih hodnikov zgodovine pa odpre tudi vrata, ki za sabo skrivajo zgodbe in dejanja, ki jih danes ne odobravamo in celo preziramo. Trezno preučevanje zgodovinskih zgodb in dejstev, ki nas ne navdušujejo pa je ne le sprejemljivo, temveč celo pričakovano, iskano in zahtevano.

Nujno je spoznanje, da raziskovanje in razlaganje zgodovine ni opravičevanje, in da razumevanje ni odpuščanje.

 

Bostjan K.J.